Blog: wordt een sollicitatiebrief nog gelezen?

Google geeft 267.000 resultaten op de vraag ‘goede sollicitatiebrief’. Om ervoor te zorgen dat je die niet allemaal hoeft te lezen, staan hier onze persoonlijke top tips. Quick and Nasty naar je droombaan!

Een sollicitatiebrief, wordt die eigenlijk nog gelezen? Vaak niet. Dus als het niet nodig is, bespaar je de tijd en ga lekker zwemmen met de kids of kijk een tutorial over Big Data volgen op YouTube. Daar heb je meer aan. Maar als het wel nodig is ontkom je er niet aan.

Tip 1. Bepaal of het nodig is

Staat het erbij vermeld (“CV + motivatiebrief”)?  Dan ontkom je er waarschijnlijk niet aan. Maar zelfs dan is er een kans dat je met veel liefde getypte brief niet gelezen wordt. Life’s though, get over it.
Het beste kun je even bellen en vragen of het gewenst is (en of hij dan ook echt gelezen wordt). Dan weet je het zeker.

Oké, je ontkomt er niet aan, dat wordt een avond typen. Of, Googlen en bijpunten; een groot deel van die 267.000 google resultaten zijn namelijk voorbeeldbrieven. Daar zit vast iets tussen dat bij je past. Maar welke weg je ook kiest, denk na over het doel en de weg er naar toe. De brief is namelijk een middel en geen doel op zich.

Tip 2. Wie leest jouw brief en waar gaat deze persoon blij van worden?

Nog een reden om te bellen! Je krijg dan namelijk een indruk van de cultuur en sfeer (formeel, informeel, etc.) én je kan dan natuurlijk ook even vragen waar ze in het bijzonder naar op zoek zijn.
Realiseer je dat een brief een middel is, het heeft maar 1 doel: bevestigen dat jij waardevol bent en uitgenodigd moet worden voor een gesprek. De lezer zoekt bevestiging. That’s it.

Nu heb je het doel én de vorm scherp en is het tijd voor de inhoud. Ken je dit nog van vroeger op school: 2 rijtjes van woorden, waarbij je lijntjes moest trekken naar wat bij elkaar hoort? Dit is exact wat je gaat doen voor de inhoud van je brief.

Tip 3. Match jouw kwaliteiten met de functie eisen

Onthoud; de lezer is op zoek naar bevestiging. Dus maak een top zoveel van belangrijkste eisen (goed zijn in begrijpend lezen, of toch dat belletje doen en een beetje vissen naar de wensen helpt hierbij enorm). Ga in je eigen werkverleden en je karakter op zoek naar je beste antwoord op deze eisen.

Nu je de inhoud bij elkaar verzameld hebt, is het tijd om je mouwen op te stropen, je vingers te stretchen en je toetsenbord aan het werk te zetten. Time to type! Hierbij horen de volgende tips 4 & 5.

Tip 4. Schrijfstijl, Schrijfstijl, Schrijfstijl en GrammaticaVoutjes

“Je had helemaal niet het beste CV, maar het was zo’n leuke brief, dus hebben wij je toch uitgenodigd”. In elke sollicitatieprocedure zit er zo iemand tussen. Moet je nagaan wat het resultaat is als én je CV klopt én jij die brief bent… Kies een toon die past bij de ontvanger. Dit is zo simpel als, formeel of informeel, U of Je. Maar ook subtieler als, wel of geen gebruik van humor, kritiek of juist complimenten (wordt snel slijmen…). Kies een vorm die past bij jou én het bedrijf waar je solliciteert. En als dat te ver uit elkaar zit; solliciteer dan vooral niet! En schrijf correct, gebruik punten en komma’s, schrijf ‘mijn’ in plaats van ‘me’ vorige baan… En laat je brief nalezen door iemand anders. Niet te trots zijn; gewoon even laten doen.

Tip 5. Maak verbinding

Wat zoekt de lezer? Juist bevestiging. Dus maak een connectie. Refereer aan iets in de vacaturetekst, op de website, of in dat nieuwsbericht dat je recent zag (die laatste is bonuspunten, want je hebt je echt verdiept). En dan niet: “u zoekt een opgewekte collega, nou táádaaááaah, daar ben ik dan!”. Maar wel iets dat echt en intrinsiek is. Iets dat jou verbindt met de afdeling, of de doelstelling van de organisatie. En past het niet bij jou om jezelf zo te promoten dat je ergens helemaal bij past, draai het dan om: “al uw sollicitanten zullen wel aangeven dat ze een betere wereld heel belangrijk vinden en daarom bij uw biologische hondenkoekjesfabriek willen werken” Dat geldt voor mij natuurlijk ook, maar waar ik echt denk dat ik het verschil kan maken is met punt X en punt Y uit mijn werkverleden, want dat sluit namelijk goed aan bij functie eisen A en B.
Wat ook goed werkt bij verbinding maken: stel een vraag. Want interesse, dat vindt iedereen fijn. “Wat me nog niet helemaal duidelijk werd in uw vacature is hoe u omgaat met …X-Y-Z? Hopelijk kunt u me daar tijdens een persoonlijk gesprek meer over vertellen, ik heb daar namelijk… A-B-C ervaring mee die ik graag met u deel”.

Tip 6. KISS

Keep It Short and Simple dus. Maar let op, zo kort en simpel als mogelijk, maar niet korter en simpeler dan dat. Je kunt jezelf ook te kort doen. Gewoon volzinnen, geen steno. Geen dikdoenerij of onnodig moeilijke/Engelse woorden. De beste teksten zijn kort en bondig. Concreet; max ¾ pagina, opslaan als Pdf en klaar.

Je brief is klaar en vormt samen met je specifiek op de vacature aangescherpte CV een onweerstaanbaar duo (deze blog gaat niet over het perfecte CV. Goed idee trouwens wel, doen we later). Stuur je Brief + CV ASAP in. Vaak begint de selectie al eerder dan de sluitingsdatum. Dus zonde om niet bij de eerste schifting te zitten als je daar wel de kans voor had.

Tip 7. Relax

It’s out of your hands now. Eventueel kun je nog nabellen of het goed ontvangen is en proberen in gesprek te komen. Maar zelden werkt dat én je loopt het risico dat je ‘die ene die telkens belt’-persoon wordt. Dat wil je niet. Dus goed inschatten of je dit wel of juist niet moet doen. Soms lijk je op papier de perfecte kandidaat, maar hoopt men toch iets heel specifieks te vinden tussen de reacties. Daar heb je geen controle op en veel vacatureteksten sluiten helaas niet best aan bij de werkelijke vraag. Een ding weet je wel zeker: aan je brief lag het niet!