Flex-Vast contracten: Commitment & Focus

Beperkte (contractuele) baanzekerheid is voor veel werknemers een feit. Zeker voor Millennials en Gen Z. Het aantal arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd daalde de laatste 20 jaar stelselmatig en is dan ook al lang geen vast gegeven meer.

Welke beroepsgroepen?

Van alle beroepsgroepen hebben Millennials en Generatie Z hier het meest mee te maken. Enerzijds als nadeel. Het kan ze bijvoorbeeld beperken bij het kopen van een huis. Maar je ziet dat banken tegenwoordig meer inspelen op de actualiteit en minder vasthouden aan het papier. Ze kijken steeds vaker naar de potentie. Daarnaast dragen young en midcareer professionals ook zelf bij aan beperkte baanzekerheid.

Millennials en Generatie Z: welke contractvorm?

Dit komt door hun sterke drang naar persoonlijke ontwikkeling en behoefte aan verandering. Uitdaging. De Millennials en Gen Z’ers zijn dan ook opgegroeid in een prestatiemaatschappij en zijn eraan gewend te moeten werken voor een beloning. Dus welke contractvorm past dan goed bij ze?

Een tijdelijk Flex-Vast contract is een stimulans om een stap extra te zetten. Je wil immers dat vaste contract snel in de wacht slepen, al is het maar vanwege die felbegeerde hypotheek! Maar een deel zal ook niets geven om de zekerheid van een vast contract. Belangrijker zijn hier dan de gevoelswaarden: acceptatie in een groep en beloond worden voor je inzet.

millennials-en-gen-z-vast-contract

Recruitmentpartners inschakelen?

Resumé: een tijdelijke overeenkomst met de intentie om daarna vast te blijven, geeft richting. Zowel werkgever (leidinggevende) en werknemer weten dat er een doel is. Ze kunnen gezamenlijke doelstellingen opstellen, die bij het behalen van deze milestones resulteren in een beloning. Goed voor beiden. Werk je met een recruitmentpartner? Of zou je dat willen? Dan kunnen ook zij hierin een rol spelen. Door het begeleiden van de professional, als externe sparringpartner of door het periodiek evalueren met de leidinggevende.

Ook bij het vergroten van Commitment & Focus kan een recruitmentpartner helpen. Young professionals zoeken soms namelijk liever een andere werkomgeving, dan dat ze een probleem bespreekbaar maken. Ze zijn dan ineens vertrokken zonder dat jij als werkgever wist dat er iets speelde. Een vertrouwensband met een externe (zoals de recruiter) kan hierin vaak probleemoplossend werken. Hierdoor blijft jouw waardevolle werknemer behouden én vergroot je aan hun kant de betrokkenheid. Win win!

millennials-en-gen-z-contract

MAVEIN ondersteunt je graag als recruitmentpartner. Met onze jarenlange ervaring en echte mensenkennis zorgen wij voor (ver)binding met jouw toekomstige werknemers. Of voor jou – als Millennial of Gen Z’er – met je toekomstige werkgever! Bekijk onze vacatures of neem contact met ons op. Volgende week zijn we er trouwens weer met een blog over Flex-Vast contracten. In die laatste editie vertellen we je over de Kosten & Baten van een Flex-Vast optie.