Flex-Vast contracten vs. andere contractsvormen

Waarom een half jaar uitzenden en dan (on)bepaalde tijd een veel betere deal is. Voor iedereen.

“Eerst een jaarcontract én dan onbepaalde tijd”. Het is al jarenlang dé standaard in werkgeversland bij het aannemen van professionals. Herkenbaar? Lees dan snel verder want er zijn interessante alternatieven, waaronder het Flex-Vast contract. 

Uitzenden is – zeker bij recruitment van professionals – niet altijd de vorm waar je aan denkt. Of zelfs een waar veel bedrijven juist niet voor kiezen. Maar doen ze dat op de juiste gronden? De komende weken bieden we je inzicht in de aspecten van het aannemen via een Flex-Vast contract. Drie weken lang word je meegenomen in ons verhaal. Vandaag starten we met uitleg over een Flex-Vast contract.

Flex-Vast contract ondertekenen

Wat is een Flex-Vast contract? 

Een Flex-Vast contract is een dienstverband waarbij de eerste periode op uitzendbasis (flex) wordt gewerkt. De intentie is om daarna in vaste dienst (bepaalde tijd of onbepaalde tijd) te komen bij de werkgever. Flex-Vast is bij steeds meer werkgevers favoriet en dat zou het ook bij jou moeten zijn! 

Een halfjaarcontract of een Flex-Vast contract?

Een flexcontract van een half jaar is een contract voor 1040 uur. Dit betekent een flexperiode waarbij alleen de daadwerkelijk gewerkte uren door het bureau (MAVEIN) gefactureerd worden. Het wat rare getal 1040 komt van 26 weken (een half jaar) van 40 uur (26 x 40 = 1040). In de praktijk duurt dit altijd langer. Immers werken mensen steeds vaker minder dan 40 uur, maar bovendien worden verlof, ziekte en andere niet-productieve uren niet meegerekend.

Iemand die 32 uur per week werkt, doet in de praktijk al gauw 8 maanden over 1040 gewerkte uren. Het grote voordeel daarvan is, dat je zelf nog maar een kortere overeenkomst hoeft aan te bieden om het jaar vol te maken. Duurt de flexperiode van 1040 uur namelijk 8 maanden, dan hoef je zelf nog maar 4 maanden contract aan te bieden (8+4=12 maanden). Je krijgt als het ware 2 maanden ‘gratis’. 

Een jaarcontract of een Flex-Vast contract? 

Een jaarcontract is wat het woord zegt; een contract voor een bepaalde tijd van 12 maanden, meestal met een proeftijd van een maand. Het grote voordeel van een jaarcontract is dat het heel overzichtelijk is en de totale kosten zeer voorspelbaar zijn. Het is één groot brok met één vaste prijs. Simpel en overzichtelijk. Bij Flex-Vast is dat minder overzichtelijk. 

Een ander groot verschil is de werving en selectiefee. Bij Flex-Vast zit die verdisconteerd in het uurtarief. Daarmee is het een soort huurkoop, waarbij je per gewerkt uur de rekening betaalt. Stop je met inlenen? Dan stop je ook met betalen van de recruitmentfee. Je betaalt dus nooit meer dan dat je gebruikt hebt. Bij een jaarcontract betaal je meestal het volledige bedrag ineens. Vaak zelfs al bij ondertekening van de arbeidsovereenkomst en dus nog voordat de werknemer is begonnen!

Als de rente niet zo laag was, zou je voor een goed kostenvergelijk zelfs een rente post moeten opnemen. De gemiddelde recruitmentfee voor Professionals is in Nederland tussen de 20% en 30% van een jaarsalaris. Dit komt al gauw neer op 3 maandsalarissen per geworven kandidaat.

Blije medewerkers met een Flex-Vast contract

Selectiebeleid 

Tenslotte is er een grote variabele die je zelf sterk kunt beïnvloeden: je selectiebeleid. Neem je alleen winnaars aan dan is een jaarcontract (of bied meteen een contract voor onbepaalde tijd aan) de voordeligste optie. Maar heb je bijvoorbeeld bij 1 op de 6 pech, dan levert dit verloop bij jaarcontracten extra verlies op. Let wel, als 1 op de 6 vroegtijdig vertrekt, dan doe je het al beter dan de gemiddelde werkgever!

Meer weten over Flex-Vast contracten? De komende weken behandelen we hierover nog 3 thema’s:

Binding en Zekerheid
Commitment en Focus
Kosten

Houd MAVEIN in de gaten en lees er alles over!