Hoe werkt een recruiter?

Recruiters, het zijn net normale mensen en dus komen ze in alle soorten en maten. En zoveel Recruiters er zijn, zoveel goede én slechte verhalen kun je ook over ze vinden. Om een Recruiter zo goed mogelijk te begrijpen en hun inzet zo optimaal mogelijk te benutten, is het goed  om te snappen hoe ze werken. En te zien hoe je de goede van de slechte onderscheidt. Wij vertellen je hoe.

Wat is een Recruiter?

Een Recruiter is een specialist die het doel heeft om nieuwe werknemers te werven. Voor het personeelsbestand van de werkgever waar ze zelf ook in dienst zijn, of voor een opdrachtgever. Er is dus onderscheid! Wanneer een Recruiter voor eigen werkgever recruit, heten ze corporate Recruiters. De term corporate suggereert dat ze voor grote bedrijven  werken, maar dat hoeft niet persé zo te zijn. Je komt ze ook in het MKB tegen. Je komt trouwens veel verschillende titels tegen. Bij MAVEIN recruiten we vooral in opdracht van andere bedrijven en bij ons heten de Recruiters Accountmanager (omdat ze ook de klantrelatie managen). Daarnaast kun je o.a. de volgende termen tegenkomen: Talent Scout, Sourcer, Talent Acquisition Specialist, Recruitment Specialist en meer.

Traditioneel is personeelswerving een taak die onderdeel uitmaakt van het takenpakket van de P&O functionaris (of afdeling). Daar is het echter een van de vele taken. Het is dan ook de vraag of het de aandacht krijgt die het verdient en nodig heeft. Daarnaast kost recruitment ook veel tijd van de andere afdelingen binnen het bedrijf. Afdelingsmanagers bijvoorbeeld, kunnen er erg druk mee zijn. Ook bij hen gaat het ten koste van hun eigen werk. 

De arbeidsmarkt is krap. Om vacatures snel en goed in te vullen moet je simpelweg veel meters maken én weten wat je doet. Snel kunnen schakelen is een must en bovendien veranderen de mogelijkheden om te recruiten in rap tempo. Met simpelweg wat advertenties op Monsterboard ga je het niet (meer) redden. Allemaal goede redenen om personeelswerving bij één specialistisch persoon neer te leggen: de Recruiter. Daarnaast spelen zaken als specialistische marktkennis, actief netwerk, maar ook de kosten een grote rol bij afweging om te kiezen voor een ‘eigen’ Recruiter of bureau.

Hoe werkt een recruiter?

Verschillende typen Recruiters

Hoewel je zou verwachten dat iedere Recruiter de deur maximaal voor je open zet, is dat niet altijd het geval. Hun rol in het recruitmentproces, ervaringsniveau, targets, het kan behoorlijk verschillen en dus betekenen dat je heel verschillende ervaringen hebt.  Het is verstandig om een beeld te krijgen van de rol die de Recruiter heeft. Er zijn Recruiters die erg dicht op het bedrijfsproces van hun werkgever, of hun opdrachtgever. Ze weten hoe het er aan toe gaat, kennen de cultuur en de ambities én kijken daardoor ook verder dan hun neus lang is. Ze staan dicht op het management en hebben een bepalende stem in het recruitment proces. Dit is de Recruitment Partner. De Recruiter die je hoopt te treffen. Je komt hem/haar tegen zowel in het bedrijfsleven als corporate Recruiter, maar zeker ook bij de betere recruitment bureaus.

Niet iedere opdrachtgever of werkgever staat de Recruiter toe om zo betrokken te zijn als de Recruitment Partner. Er zijn namelijk ook veel bedrijven waar de Recruiter meer aan de buitenkant van de organisatie wordt geplaatst. Dit zijn vaak de organisaties die (over..) focussen op efficiency. Een Recruiter kan dan niet zoveel sturen of beïnvloeden als hij of zij zou willen. Ze zijn dan welwillend, maar beperkt in bevoegdheden. Dit is de Recruitment Helper. Een prima Recruiter om mee in contact te zijn, maar realiseer je dat je hem of haar soms op weg moet helpen om jouw verhaal intern over de bühne te krijgen. Vraag duidelijk aan welke argumenten intern zwaar wordt getild en help de Recruiter om deze uit te lichten in jouw sollicitatie.

Ten slotte zijn er nog de Oppervlakkige Recruiter, de CV schuiver en de (te) Corporate Recruiter. De Oppervlakkige Recruiter vind je bij bureaus én werkgevers. Je herkent ze gemakkelijk. Ze hebben weinig interesse in jou als persoon en een schaamteloos gebrek aan kennis over de eigen organisatie óf de opdrachtgever. Op iedere vraag die je stelt is de reactie ‘dat zou ik even moeten navragen’.

De CV schuiver vind je vooral bij bureaus die target (bonus!) gedreven zijn. Plaatsen = cashen. Deze persoon is uitsluitend ‘money driven’ en dat merk je. Er is geen interesse in jou en je ambities, maar ze hebben wél je droombaan in de aanbieding en sturen die vaak via een onpersoonlijk bericht op Linkedin. Met de CV schuiver kun je prima zaken doen, zolang je je eigen belang maar voorop zet en geen service achteraf verwacht. Zowel de Oppervlakkige als de Schuiver zijn makkelijk te herkennen, ze doen meestal niet veel moeite zich anders voor te doen.

De laatste is de (te) Corporate Recruiter. Deze Recruiter vind je bij grote bedrijven en kenmerkt zich door een (te) grote afstand tot de arbeidsmarkt. Hij of zij is doorgaans erg sterk in intern stakeholder management en lijkt soms te vergeten dat sollicitanten personen van vlees en bloed zijn en geen statistieken. Doorgaans zijn ze onbereikbaar. En dat is eigenlijk onmogelijk voor iemand in de rol van toegangspoort tot een werkgever. Verwacht dus geen persoonlijke reactie of moeite om iets even extra te onderzoeken. Tref je deze Recruiter, accepteer het dan als kenmerk van de corporate organisatie en zorg dan dat je CV perfect aansluit op de vacature waarop je solliciteert.

Be a cherry

Be a cherry

Voor jou als sollicitant, is de Recruiter vaak de toegangspoort tot de organisatie waar je graag naar binnen wil. En wat is de beste manier om binnen te komen bij een portier? Juist, vriendelijk zijn en een relatie opbouwen! Gaat de deur niet open? Raak dan niet gefrustreerd. Heel vaak zijn er goede redenen waarom een ogenschijnlijk goed CV toch niet past. Tip: ga in gesprek, onderzoek het verhaal achter de vacaturetekst en deel het verhaal achter jouw CV. 

Bij MAVEIN adviseren we ook om contact te maken voordat je solliciteert. De Recruiter heeft dan al herkenning bij jou als persoon op het moment dat je CV in de mailbox verschijnt. Stel ook kritische vragen. Je merkt dan snel genoeg of de Recruiter interesse heeft in jou, een bonus of helemaal nergens in. En koester de goede Recruiters! Want als jij over 5 jaar weer toe bent aan een nieuwe job, weet hij of zij nog wie je bent én hoe je met hem of haar bent omgegaan.

Of je nu een goede of een slechte Recruiter treft, realiseer je dat ze niet alles van alle vacatures weten. Vaak bepalen ze ook niet volledig zelf of iemand wordt aangenomen. Dus help jezelf door hen te helpen succesvol te zijn. Door die kandidaat te zijn waar zij goede sier mee gaan maken bij hun opdrachtgever of collega. Goede Recruiters kunnen veel, maar allemaal zijn ze goed in Cherry Picking. So be a cherry.